Jury

Internationale competitie

Maureen Furniss (US)

Deze internationaal gereputeerde animatiehistorica is stichtend redacteur van Animation Journal en auteur van Art in Motion: Animation Aesthetics, The Animation Bible en A New History of Animation. Ze was een van de oprichters van de Society for Animation Studies en kreeg tal van onderscheidingen voor haar bijdragen op het gebied van animatiefilm.

Jakob Schuh (DE)

Jakob Schuh werd in 1976 in München geboren. In 2003 was hij medeoprichter van Studio Soi, waarvoor hij een paar grote succesfilms regisseerde, waaronder De Gruffalo, genomineerd voor zowel een BAFTA en een Academy Award. Jakob verliet Studio Soi in 2014 en werd coregisseur van Roald Dahls Revolting Rhymes Deel 1 & Deel 2. Hij is docent aan de Filmakademie Baden-Württemberg, waar hij ook studeerde.

Hisko Hulsing (NL)

Hulsing behaalde het diploma schilderkunst en animatie aan de Rotterdamse Kunstacademie. Hij maakte een aantal kortfilms, waarvan twee de officiële Nederlandse inzendingen voor de Oscars waren. Hij is niet enkel een getalenteerd schilder, filmmaker en illustrator : hij componeert ook zelf de muziek voor zijn films. Hij was ook verantwoordelijk voor de animatiesequenties van Montage of Heck, de biopic over Kurt Cobain. Hisko maakt momenteel een animatieserie voor volwassenen voor Amazon.

Nationale competitie

Anders Narverud Moen (NO)

Anders Narverud Moen is sinds 2012 directeur van het Fredrikstad Animation Festival, het grootste en oudste animatiefilmfestival in Scandinavië. Voordien, van 2008 tot 2011, was hij programmator voor Oslo Kino (nu Nordisk Film Kino), het grootste exploitatiebedrijf van Noorwegen. Hij was ook actief op andere domeinen, waaronder kunst, niet-commerciële radio en concerten.

Julia Ocker (DE)

De in Stuttgart werkende Julia Ocker is animatiefilmmaker, ontwerper en schrijver. Zij studeerde grafische vormgeving in Pforzheim en Caïro en animatiefilm aan de Filmakademie Baden-Württemberg. Haar films bestrijken een breed scala aan onderwerpen, van het duistere en angstaanjagende drama Kellerkind tot het ingenieus grappige Zebra. In 2017 maakte Julia een reeks dierenfilms onder de noemer Animanimals.

Ron Dyens (FR)

In 1999 wordt Ron Dyens directeur van l’Archipel Paris Ciné en richt hij Sacrebleu Productions op. In 2010 is hij producent van Chienne d’histoire van Serge Avedikian, goed voor de Palme d’Or voor beste kortfilm op het Filmfestival van Cannes. In 2016 is Sacrebleu coproducent van een eerste lange animatiefilm: Tout en haut du monde in een regie van Rémi Chayé. Ron Dyens regisseerde ook 5 korte animatiefilms, die voor meer dan 300 festivals geselecteerd werden.

Jury van de VR-Competitie

François Fripiat (BE)

Klankingenieur François Fripiat was werkzaam in diverse domeinen, waaronder sound design en sound mix. Hij superviseerde ook het geluid voor een aantal animatiefilms. Vanuit zijn passie voor ambisonics-geluid richtte hij Demute op, een studio voor de creatie van geluid voor nieuwe media (VR/AR/videogames). Demute ontwikkelt ook nieuwe technologische instrumenten om klankimmersie te verbeteren.

Marine Haverland (BE)

Na korte tijd te hebben gewerkt voor Versus production, richtte Marine Haverland in 2012 Aura Films op, een structuur toegespitst op nieuwe media. Zij was ook medeoprichter van het Liège Web Fest, het eerste festival in België voor transmedia, webseries en virtuele realiteit. Op dit ogenblik is zij verantwoordelijke voor nieuwe media, gaming en VR bij screen.brussels.

Ioana Matei (BE)

Ioana Matei leidt de ontwikkeling van VR-projecten bij Procter & Gamble. Zij was ook medeoprichter van Women in Immersive Technologies Europe en Reality+ Productions en won prijzen met haar films. Zij speelt een rol in de evolutie van de sector, maar verliest als filmmaker het creatieve aspect niet uit het oog. Haar nieuwe langspeelfilm The Bellwether wordt in februari uitgebracht in de US.

Jury Prijs filmkritiek

Yirka De Brucker (BE)

Yirka De Brucker (1992) studeerde kunstwetenschappen en filmtheorie aan de UGent. Ze cureerde verschillende tentoonstellingen waaronder “Circularity” in Antwerpen en het jaarlijkse video en performance evenement “Etcetera” in het S.M.A.K. Vorig jaar maakte ze deel uit van het team dat het Filem’On filmfestival organiseerde. Ze is freelance filmcritica voor Enola magazine en lid van de UFK/UCC.

Niels Putman (BE)

Niels Putman behaalde een Master in de Audiovisuele Kunsten en in Filmstudies & Visuele Cultuur. Hij is hoofdredacteur van Kortfilm.be en Head of the Debate Department van NISI MASA, a ntework for young cinema. Ook leidt hij Short Film Conference – een internationaal netwerk voor kortfilm – en is hij freelance journalist & recensent en assistent-programmator voor o.a. het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. 

Charlotte Timmermans (BE)

Charlotte Timmermans (1991) werkt sinds 2015 voor het maandelijkse filmtijdschrift Filmmagie en verzorgde filmvertoningen bij filmfestival Cinema Bioscoop (Brussel) en jongerencentrum Kavka (Antwerpen). Door haar passie voor animatiefilm startte ze vorig jaar met Animarama, een maandelijks animatiefilmprogramma in het Antwerpse Filmhuis Klappei.