Slotceremonie

Panique!

De slotavond van Anima krijgt dit jaar een ongewoon kleedje: hij wordt ingezet met een film-performance uit 1914, gevolgd door de bekendmaking van de prijzen, en besloten met een gloednieuwe film die vers uit het labo komt! En voor diegenen die een duidelijke voorliefde hebben voor bekroonde films heeft Anima nog een selectie winnaars van Emile Awards in petto.

De slotceremonie

De slotceremonie bestaat uit (zonder pauze): de performance van Gertie, de proclamatie van het palmares en de avant-première van La Foire agricole.

Totale speelduur: ong. 2u

Gertie the Dinosaur, Winsor McCay

Gertie de dinosaurus doet (min of meer) alles wat haar gevraagd wordt: zij maakt buigingen, eet en danst. Gertie was een van de allereerste tekenfilms in de filmgeschiedenis. Gertie deed wat haar maker-in-vlees-en-bloed Winsor McCay, een van de pioniers van de animatiefilm, haar opdroeg. Vandaag zien we of Gertie even volgzaam dan wel weerspannig (on)gehoorzaam zal zijn aan acteur Eli Thorne in een plezierige reconstructie van een filmperformance uit 1914.

Met Gabriel Thibaudeau aan de piano en Eli Thorne als dompteur

Reconstructie van een film-performance naar een scenario van Donald Crafton, onder licentie van Creative Commons Attribution 4.0 International. Een realisatie van de Cinémathèque québecoise en de NFB, in samenwerking met de universiteit Notre-Dame.

Speelduur: 20'

Proclamatie

Ceremoniemeesteres Stephanie dirigeert het moment waarop de filmmakers die hun geesteskind aan de diverse competities van Anima toevertrouwden, in spanning gewacht hebben: wie wint de prijzen van de jury, het publiek en de festivalpartners?

La Foire agricole

Na hun dolle avonturen in La Bûche de Noël en La Rentrée des classes willen Cowboy en Indiaan zich eens gaan uitleven op de landbouwbeurs. Maar Paard, die na een ongeval met de skateboard aan geheugenverlies lijdt, weet niet meer waar hij de toegangskaarten verstopt heeft. Cowboy en Indiaan besluiten dan maar een tijdmachine te bouwen om terug te keren in de tijd. En dan beginnen de moeilijkheden pas echt…

La Foire agricole

Vincent Patar en Stéphane Aubier, België/Frankrijk 2019, 26’